Als je vermoedt dat je door het coronavirus de ziekte COVID-19 hebt, dan maak je je vast veel zorgen. Hoe weet je of je de ziekte hebt? Wat zijn de symptomen?
Maar eerst: hoe kun je het coronavirus krijgen? Doordat het virus zeer besmettelijk is, kun je besmet raken door iemand anders. Zodra iemand met het virus hoest of niest, komen er kleine druppeltjes met virus in de lucht. Deze kun je inademen, maar je kunt ze ook op je handen krijgen. Bijvoorbeeld als iemand je een hand geeft, of als iemand in de buurt niest. Als je met je handen jouw ogen, mond of neus aanraakt, kan het virus je lichaam binnenkomen.
Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij of zij verspreidt. Iemand die niet zo ziek is, verspreidt minder virus. Heb je geen klachten? Dan verspreid je het virus waarschijnlijk niet. Buiten het lichaam, bijvoorbeeld op een deurklink, kan het virus maar kort overleven. Hoe lang dat precies is, is nu nog onbekend en moet nog meer onderzoek naar worden gedaan.
Symptomen nieuw coronavirus (COVID-19)
Voor iedereen is het advies om thuis te blijven bij één of meer van deze klachten:
- verkoudheid
- niezen
- hoesten
- keelpijn
- moeilijk ademen (benauwdheid)
- koorts (boven 38 graden)
Je hoeft bij deze klachten niet getest te worden. De huisarts test niet meer iedereen die mogelijk COVID-19 heeft. Blijf daarom in ieder geval thuis tot je 24 uur geen klachten hebt. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Bel de huisarts wél bij koorts en wanneer je steeds zieker wordt of steeds moeilijker kunt ademen. De (huis)arts zal dan bepalen of je getest moet worden en volgt hierin de richtlijn van het RIVM.
Voor mensen ouder dan 70, met minder weerstand of een chronische ziekte geldt:
Bel de huisarts bij koorts (of een koortsig gevoel) én hoesten of moeilijk ademen. Ga NIET naar de huisarts toe. Voor kinderen gelden dezelfde adviezen als voor volwassenen.
Voorkom dat je het coronavirus krijgt of verspreidt
Probeer te voorkomen dat je het coronavirus krijgt of aan anderen geeft door je te houden aan de maatregelen van het RIVM. Deze zijn als volgt:
- Was je handen regelmatig met water en zeep. Maak ze droog met een papieren doekje en gooi dit weg.
- Nies en hoest in de binnenkant van je elleboog.
- Raak zo min mogelijk je ogen, neus en mond aan.
- Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze meteen weg.
- Geef anderen geen hand.
- Blijf op 2 meter afstand van mensen die hoesten en niezen. Houd 1,5 meter afstand van anderen als je buiten bent.
- Werk thuis als dat kan of probeer je werktijden te verspreiden.
- Heb je verkoudheidsklachten of koorts, blijf dan thuis tot je 24 uur geen klachten meer hebt.
- Mijd sociale contacten. Belangrijk: ga met klachten niet op bezoek bij ouderen, mensen met minder afweer of een chronische ziekte.
Mondkapje
Je kunt beter geen mondkapje op doen. De meeste mondkapjes houden virussen namelijk niet goed tegen. Daarnaast moet je een kapje precies goed gebruiken. Zo moet je ‘m op de juiste manier opzetten (én daarna weer af doen) en is ademen lastiger. Daarbij komt dat een kapje warm wordt, waardoor mensen er met hun handen aan gaan zitten. Dit mag juist niet, want er kan virus op het kapje zitten. Voor medisch personeel zijn mondkapjes wel belangrijk om zichzelf te beschermen en (corona)patiënten veilig te kunnen behandelen.
Bij algemene vragen over het Corona virus: bel het publieks-informatienummer van de overheid: 0800-1351 en niet de praktijk.
Bron: gezondheidsnet