Wandelen in de winter

7 redenen waarom wandelen in de winter zo gezond is

Als het buiten koud wordt, is het lekker bij de verwarming met een kopje thee. Heerlijk. Toch bevelen we u een winterwandeling aan. Er zijn meerdere redenen waarom een winterwandeling hartstikke gezond is.

 1. Goed voor je hart en bloedvaten
  In de winter zit u vaker een lange tijd achter elkaar. U kunt het behoorlijk koud krijgen. IJskoude handen en voeten. Door een wandeling te maken, gaat de hartslag omhoog en gaat het bloed stromen. Uw lichaamstemperatuur stijgt en die koude hanen en voeten verdwijnen. Extra tip: probeer stevig door te wandelen.
 2. Goed voor de lijn
  Natuurlijk is wandelen goed tegen overgewicht. Een uur stevig doorlopen bij gemiddeld 5 kilometer per uur kan zorgen voor de verbranding van maar liefst 240 kilocalorieën? Daarbij kun je de kans op overgewicht (obesitas) met 50 procent verlagen door dagelijks een uur te bewegen.
 3. Goed voor spieren en botten
  Ook in de winter schijnt de zon. Dit zijn de momenten waarop je het beste naar buiten kunt gaan. Zonlicht is namelijk een belangrijke bron van vitamine D. Deze vitamine helpt bij het versterken van je botten. Daarbij maakt wandelen de spieren en botten sterker, waardoor de kans op osteoporose of botontkalking verlaagd kan worden.
 4. Goed tegen Alzheimer
  Wandelen levert naast fysieke voordelen, ook mentale voordelen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat regelmatig wandelen het risico op dementie en Alzheimer op latere leeftijd kan verminderen.
 5. Goed tegen diabetes
  Een dagelijkse wandeling verkleint de kans op diabetes type 2 (niet aangeboren diabetes). Door elke dag 3500 stappen te zetten, kun je het risico op diabetes verlagen met maar liefst 29 procent. Ook als je al diabetes hebt, is wandelen heel goed voor het lichaam. Die conclusie werd getrokken door onderzoekers van het Radboudumc.
 6. Goed voor de nachtrust
  Wandelen heeft een zeer positief effect op de nachtrust. Zo werkt de spijsvertering beter door beweging, waardoor je darmen ’s nachts rustiger zijn. Door vijf dagen per week een half uur stevig door te stappen, kunnen slechte slapers zo’n drie kwartier tot een uur extra slaap per nacht krijgen.
 7. Goed voor je humeur
  De kans op somberheid en depressie is tijdens de donkere dagen groter. Voldoende dag- en zonlicht zijn zeer essentieel om dit tegen te gaan. Daarom is het belangrijk om overdag een wandeling te maken, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze. Zo kan 30 minuten wandelen per dag de symptomen van depressie al met 36 procent verminderen.

TIP: Regelmaat werkt!
Met een eenmalige wandeling zullen deze voordelen weinig effectief zijn. Pas wanneer u regelmatig gaat wandelen, bijvoorbeeld wanneer u vijf dagen per week een half uurtje gaat lopen, gaat u de positieve effecten merken. En een belangrijk voordeel: U kunt er vandaag nog mee beginnen!

Vragen of adviezen nodig?
Bent u onzeker met lopen of wilt u weten wandelen in de winter goed zijn voor u, vraag dan eens advies aan de fysiotherapeut. Zij zijn specialist in beweging.

Bron: gezondheidsnet